miercuri, 1 iulie 2009

Cum castigati razboiul impotriva buruienilor

Cautati un plan de lupta in razboiul cu buruienile din gradina dumneavoastra? Aici aveti 15 moduri ecologice de a iesi victoriosi.

Cu putina atentie, va puteti pastra peisajul lipsit de buruieni. Pregatiti-va! Campul de lupta este pregatit, si nu arata prea incurajator. Locul dumneavostra favorit este inconjurat de trupe furioase de buruieni care parca primesc mereu intariri. Cararea dumneavoastra frumoasa din gradina este acoperita de buruieni. Nu-i asa ca va e greu sa mai aruncati o privire in aceasta gradina?

Toti gradinarii stiu cum e sa ai gradina invadata de plante nedorite. Chiar daca nu exista o cale usoara de a scapa de buruieni, sunt cateva tehnici pe care le puteti folosi ca sa va recuperati terenul - sau macar sa limitati cantitatea buruienilor.

1. Deveniti un maniac in a construi straturi protectoare.
Acestea actioneaza ca o patura sufocanta si impiedica lumina sa ajunga la semintele buruienilor. In acelasi timp, mentine umezeala si asigura nutrientii necesari plantelor pe masura ce acesta se descompune. Aplicati acest strat, direc pe pamant. Frunzele, iarba taiata si paiele sunt mai eficiente impotriva buruienilor daca faceti si un strat separator intre acestea si pamant din hartie de ziar, carton sau material textil.

2. Udati buruienile.
Scoaterea lor este mai usoara si mai eficienta daca pamantul este umed. Asa aveti sanse sa scoateti in intregime radacinile, si nu veti afecta mult nici plantele din jur. Nu aveti ploaie? P orniti stropitoarea sau, in lipsa acesteia, puteti uda individual fiecare buruiana. Astaptati cateva ore, apoi e timpul sa va murdariti. ( sfat: ignorati privirile ciudate ale vecinilor, care va vor vedea udand buruienile.)

3. Taiati buruienile cand sunt inca mici.
Acestora le prieste terenul deschis, dar daca sapati de doua ori si apoi plantati, aveti sanse sa scapati de buruieni. Prima sapatura va scoate la iveala semintele buruienilor, care vor incolti. Urmariti-le si asteptati cateva saptamani pana cand incep sa creasca apoi sapati-le din nou dar nu la fel de adanc. Acum ar trebui ca plantele dumneavoastra sa poata fi plantate in siguranta.

4. Sare va rog!
Incercati sa strecurati sare gema in crapaturile dintre pietrele de pe carare. Nu uitati sa folositi manusi de cauciuc cand lucrati cu asemenea materiale. S-ar putea sa fi e mai nevoie sa aplicati de mai multe ori, dar nu uitati ca odata cu plantele nedorite puteti ucide si pe cele bune.

5. Incercati sa folositi o panza din material special pentru controlarea buruienilor.
Acesta este facuta din polypropilen poros, care permite aerului, apei si nutrientilor sa ajunga in sol, dar tin semintele buruienilor intr-un mediu intunecat si rece unde nu pot sa incolteasca. Intindeti materialul pe jos, taiati gauri acolo unde vor veni plantele, apoi acoperiti cu un strat protector de 4-8 cm.

Acest material nu este eficient pe teren denivelat sau in locuri unde bate vantul tare, pentru ca adesea stratul protector aluneca de pe dimburi sau este imprastiat de vant, lasand expusa panza. Nu folositi niciodata plastic, deoarece acesta impiedica umezeala si aerul sa ajunga la radacinile plantelor.

6. Fierbeti-le de vii.
Daca aveti buruieni insistente intr-un loc unde nu gasiti iarba sau plante valoroase in apropiere, fierbeti apa si turnati-o peste acestea. Pentru a controla jetul de apa fierbine sa nu ajunga pe mana dumneavoastra sau pe plantele din jur, puteti folosi un ceainic.

7. A procesa sau a nu procesa.
Dupa ce ati muncit ca sa scapati gradina de buruieni, fiti atenti sa nu le aruncati pe locul unde tineti plantele pentru ingrasamant. Acestea pot lasa seminte si sa va infecteze intraga gradina. Cand scoateti sau sapati buruienile tinere, lasati-le acolo unde le-ati taiat ca sa se usuce in soare, apoi folositi-le ca ingrasamant. Daca folositi si buruienile mature, aruncati-le in gramada de ierburi pentru ingrasamant unde le veti lasa pentru cateva saptamani, ca sa fiti siguri ca ati distrus semintele.

8. Acoperiti solul.
Cultivati plantele aproape una de alta, sau cresteti plante de iarna pe zonele care de obicei au de suferit din cauza buruienilor. O masa groasa de plante nu numai ca arata bine ci si adaposteste solul de lumina directa a soarelui, ingreunand cresterea buruienilor.

9. Munciti in stilul traditional.
Pliviti odata la cateva saptamani pe timpul sezonului de crestere, ca sa puteti stapani buruienile. Daca va veti apleca si murdari, folositi o perna comfortabila pentru genunchi sau ceva asemanator, pentru a micsora efectul acestei munci dificile asupra corpului dmneavoastra. Puteti sa folositi diferite unelte speciale care va vor impiedica sa va aplecati prea tare si vor mentine o pozitie a corpului comoda. Le puteti gasi in magazinele de specialitate.

10. Folositi puterea soarelui.
Aceasta foloseste caldura pentru a dezinfecta solul. Daca aveti o bucata mai mare de pamant pe care vreti sa il insamantati, sapati-o ca sa inlaturati toata vegetatia. Udati apoi pana cand solul este saturat. Asteptati 24h , apoi acoperiti cu o folie de plastic de 3-6 mm grosime. Ingropati marginile ca sa sigilati terenul. Lasati sa se incalzeasca pamantul timp de 4-6 saptamani, apoi inlaturati plasticul. Daca apar buruieni, sapatile usor fara a rascoli pamantul. Asteptati cateva zile ca sa se raceasca solul apoi puteti planta. Aceasta metoda ajuta si la distrugerea microbilor din sol.

11. Puteti incerca si produse naturale pentru distrugerea buruienilor.
Acestea sunt facute dintr-un bio-produs de porumb. Se aplica cel mai bine primavara, si distruge semintele inainte ca acestea sa incolteasca. O a doua aplicare la sfarsitul sezonului de crestere ajuta la distrugerea buruienilor care cresc spre sfarsitul verii si lasa seminte toamna. Solutiile respective sunt non toxice si sigure, si chiar imbogatesc solul cu azot.

12. Identificati buruienile.
Daca puteti sa identificati amenintarea ce incolteste in gradina, puteti sa controlati inmultirea ei. Buruienile anuale isi completeaza ciclul de crestere de la samanta la planta in cateva luni, apoi mor. Din pacate, lasa in urma sute de alte seminte care vor incolti la randul lor, deci intotdeauna incercati sa le inlaturati inainte ca acestea sa ajunga la maturitate si sa lase seminte. Buruienile perene de obicei traiesc cel putin 3 ani si sunt mai greu de distrus, deci recomandam sa le inlaturati de cum apar prima data.

13. Timpul este scurt.
Daca buruienile incep sa creasca, si nu aveti timpul si energia sa le scoateti in momentul in care le-ati zarit, sufocati-le acoperindu-le cu o piatra, o bucata de lemn sau plastic. Cel mai bine ar fi sa folositi cateva pietre decorative mari sau statui de gradina. Cel putin veti impiedica buruiana sa se extinda, pana cad aveti timp sa o scoateti.

14. Jos capetele!
Ca sa opriti buruiana sa se inmulteasca, rupeti varfurile cu flori inainte ca acestea sa faca seminte. Aceasta tehnica este in special folositoare la ierburile anuale, care lasa generatie dupa generatie.

15. Nu taiati prea de jos.
Ca sa ajutati la descurajarea incoltirii buruienilor in curtea dumneavoastra, evitati sa taiati prea scurt iarba. O peluza tunsa prea marunt nu numai ca distruge iarba dar lasa si lumina pentru ca buruienile sa incolteasca in voie. Folosind masina de tuns iarba la un nivel mai sus ajuta radacinile sa creasca si astfel buruienile nu mai au loc.

Un comentariu: