miercuri, 1 iulie 2009

Solul potrivit si ingrijit, cheia catre o gradina bogata

Solul furnizeaza "cheia" pentru sanatatea plantelor din gradina, precum si vitalitatea acestora. Calitatea solului nu afecteaza numai sanatatea plantelor, ci si timpul pe care dumneavostra il veti petrece in gradina.

Solul ideal trebuie sa ofere un mediu ospitalier pentru plante in combinatie cu aerul, apa si substantele nutritive. Dar combinatia ideala, un humus echilibrat cu aluviuni, nisip si argila, nu poate fi depistata de toti gradinarii.

Chiar si cei care reusesc acest lucru de a porni cu un sol bun, trebuie sa-l imbunatateasca in mod regulat pentru ca solul isi schimba proprietatile cu timpul si datorita vremii.

Respectati urmatoarele indicatii in activitatea dumneavoastra de ingrijire a solului:

- pe termen lung este mai bine sa hraniti pamantul, nu plantele;

- hraniti solul in fiecare sezon sau de fiecare data cand desfasurati o activitate de plantare, folosind materii organice, precum compost, balegar sau frunzis tocat;

- nu sapati cand solul este prea umed sau prea uscat, acest lucru afecteaza sanatatea solului;

- nu mergeti pe straturi; pasind peste solul compact, impiedicati aerul, apa si substantele nurtitive sa hraneasca plantele;

- evitati supracultivarea; sapand excesiv distrugeti structura solului facandu-l sa devina ca o pulbere sau foarte tare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu