miercuri, 1 iulie 2009

Lucrari de Intretinere


Lucrari de Intretinere

Lasati pe seama echipei noas-tre intretinerea gradinii dumnea-voastra. Realizam lucrari de intre-tinere a gazonului, a arborilor si arbustilor, curatarea lacurilor si cursurilor de apa, precum si reglarea periodica a instalatiilor de irigat, sistemelor de pompare, etc.

Pentru o gardina reusita, pe langa flori, arbusti, elemnte decorative trebuie sa se tina cont si de portiunile de gazon. De aceea trebuie sa se dea o importanta destul de mare acestui element fara de care gradina nu ar avea contur.

Amenajari gradina - intretinerea gazonuluiIn momentul alegerii gazonului trebuie sa se tina cont de anumiti factori, precum ideea de amenajare a gradinii respective si conditiile de mediu. Terenurile destinate unei peluze cu gazon trebuie sa aiba in componenta pamant cu cantitate mare de humus.

Inainte de cumparare (seminte sau rulouri) trebuie sa se fac o mica analiza a solului, sa se constate cam care este cantitatea de precipitatii care cade in zona respectiva si cate ore pe zi este soare direct. In functie de aceste elemente veti putea alege cat mai bine tipul de gazon pentru zona in care locuiti.

Exista mai multe tipuri de gazon, cum ar fi : gazon pentru zone insorite si secetoase, gazon pentru umbra, gazon putin inalt etc.

Inainte de semanarea semintelor de gazon sau la amplasarea rulourilor trebuiesc facute cateva lucrari de pregatire. Este necesar ca buruienile sa fie indepartate, sa se niveleze si aereze solul, iar in unele cazuri este nevoie si de dministrarea de ingrasaminte pentru reglarea nivelului de substante nutritive.

Terenul pregatit trebuie lasa doua saptamani pana la insamnatare, timp in care se uda in permanenta. Dupa aceste lucrari, semintele se vor distribui in mod uniform apoi zona respectiva se uda ; pana cand iarba ajunge la o inaltime suficienta, nivelul umiditatii trebuie supravegheat.

Intretinere gazonVa trebui sa fiti atenti la cantitatea de apa administrata, caci daca va fi in exces acest lucru favorizeaza aparitia buruienilor. Cantitatea de apa se administreaza astfel incat ea sa patrunda pana la radacina ierbii ; daca apa va fi putina atunci radacinile se vor ridica la suprafata si gazonul va deveni sensibil la seceta. Este de preferat ca udarea sa se faca dimineata, astfel incat sa se evite un soc termic, precum si aparitia mucegaiului.

Firele de iarba vor rasari cam dupa sapte zile dupa insamantare, dar veti putea beneficia de un gazon adevarat abia dupa cinci- sase luni. Dupa crestere, gazonul trebuie intretinut ceea ce presupune irigarea, tunderea si fetilizarea. Fertilizarea presupune ca o data pe luna, gazonul sa fie tratat cu un ingrasamant complex sau cu azotat de amoniu.

Cea mai importanta operatiune in intretinerea gazonului este tunderea. Pentru astfel de operatii exista o multitudine de aparate si masinarii : cu motoare multifunctionale si accesorii diverse, putand colecta iarba dupa taiere sau sa fie imprestiata, maruntita, pentru suprafete mari sau mici. Cand va apucati de tundere gazonului nu trebuie sa uitati sa indepartati orice obiect care v-ar putea crea probleme (de exemplu jucarii uitate de copii).

Este reocomandat ca tunderea sa nu se faca cand iarba este uda. La conditiile de la noi din tara, tunderea gazonului se face de aproximativ o data pe saptamana, de primavara si pana toamna. Daca ierbii nu i se aplica tunderile in timp util, aceasta va creste in inaltime, se va ingalbeni si va capata un aspect inestetic.

Irigarea acestor zone nu trebuie omisa. Pentru zonele care sunt mai umbrite, gradul de evaporare este mai mic si nu necesita o udare regulata ; pentru zonele expuse la soare este recomandata irigarea atunci cand soarele nu dogoreste (dimineata sau seara).

Pentru cei care nu au rabdare pana la cresterea ierbii, exista si o varianta mai comoda si anume gazonul rulouri. Se respecta cam aceleasi operatiuni ca la cel constituit din seminte cu specificarea ca inainte de a se monta covoarele de gazon, pamantul pe care se aseaza trebuie amestecat cu nisip.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu